07. september 2024
Facebook
štvrtok, 26 október 2017 14:00

Pôdohospodárska platobná agentúra prvýkrát vyplatí preddavky farmárom

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) - Prvýkrát za trinásť rokov svojej existencie vyplatí Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) preddavky na priame podpory. Získajú ich farmári v podporných schémach na chov bahníc, jariek a kôz, na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka a v platbách na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka. Informovala o tom na štvrtkovej tlačovej besede ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Historický okamih

"Ide o historický okamih. Plníme náš sľub spraviť z PPA modernú, efektívnu a transparentnú inštitúciu na pomoc slovenským poľnohospodárom. PPA zaraďuje medzi moderné európske inštitúcie, ktoré dokážu vyplácať svojim poľnohospodárom preddavky. Práve rýchlejší prístup k financiám je jedným zo spôsobov, ktorým podporíme živočíšnu výrobu na Slovensku," uviedla vo štvrtok Gabriela Matečná. Odporúčame:
Ak chce spotrebiteľ podľa Matečnej lacnejší tovar, môže ho mať, ale nech je to označené PPA v žiadostiach v týchto podporných schémach uskutočnila administratívne kontroly vrátane krížových kontrol plnenia kritérií oprávnenosti, plnenia podmienok krížového plnenia a obstarala si potrebné podklady, ktorými sú podania, vyjadrenia účastníka konania, dôkazy a zrealizovala kontroly na mieste.

Vyplácanie preddavkov

"V týchto dňoch už preddavky dostávajú na svoje účty. Celkovo 3 645 žiadateľom, ktorí splnili podmienky pre poskytnutie platieb, vyplatíme na preddavkoch 18,4 milióna eur. Slovenským farmárom vyplácame preddavky v maximálnej možnej výške, ktorú povoľuje legislatíva EÚ a to až 50 percent," povedal generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch. Európska legislatíva podľa rezortu pôdohospodárstva umožňuje členským štátom vyplácať preddavky najskôr od polovice októbra kalendárneho roku až do vyšky 50 % pokiaľ ide o priame platby. Priame platby sa pritom môžu podľa legislatívy EÚ začať vyplácať najskôr od 1. decembra kalendárneho roku.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra
Zdroj: Webnoviny.sk - Pôdohospodárska platobná agentúra prvýkrát vyplatí preddavky farmárom © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 180 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner